Skip to Content

Vad kostar en bebis?

Shpocks uträkning visar att föräldrar kan spara mer än 12 000 kr på de allra vanligaste prylarna kring ett barns födelse genom att köpa begagnat.

Köp- och säljappen Shpock har tittat på kostnaden för 20 prylar, alltifrån babykläder och skötbord till barnvagn och babysitter. Den sammanlagda kostnaden för nyblivna föräldrar som köper nytt från vanliga och populära varumärken, landar på nästan 19 000 kr. Om man istället väljer att köpa motsvarande prylar begagnat landar det på runt 6500 kr, cirka en tredjedel av priset.

Vi har tittat på snittpriser för de olika begagnade prylarna, men om man har tålamod och håller utkik på Shpock kan man så klart komma ännu lägre i pris. När folk väl rensar ut bland bebisprylar är det många som kan tänka sig att sälja till riktigt låga priser om man får till en enkel och smidig affär, säger Annette Karlberg, Brand Manager på Shpock.

Ett klädpaket med nya gravidkläder och amningskläder landar lätt över tusenlappen när man köper nytt, medan man på Shpock betalar runt 40 kr i snitt per plagg.

Begagnade babykläder säljs ofta i paket. Om man köper ett paket med 20 plagg landar det runt 320 kr, medan man skulle betala över 800 kr för motsvarande nya kläder.

Om man väljer att köpa andra prylar till barnet begagnat finns det ännu mer pengar att spara.

En enkel spjälsäng som man annars får betala nästan 600 kr för hittar man för knappt en tredjedel begagnat. En barnvagn som ofta går loss på över 10 000 kr kan man köpa för en bra bit under halva priset. En babysitter som är ganska dyr i nypris, ofta över tusenlappen, rasar något alldeles kolossalt i pris och slumpas ofta bort för ett par hundralappar. Även babyskydd brukar säljas för en tredjedel av priset.

­– Jag tror att många nyblivna föräldrar blir mer medvetna om sina omkostnader och vilket avtryck de gör på miljön. Shpock lanserades nyligen i Sverige, men bebiskategorin har snabbt blivit en av de absolut mest populära kategorierna bland både säljare och köpare, säger Annette Karlberg.

Fem fördelar med att handla begagnat:

Priset:

  • Spara 2/3 av priset genom att handla begagnat.

Kvaliteten:

  • Om man köper nytt är det lätt att man faller för det billigaste på marknaden, men om man köper begagnat är priset ofta lägre på kvalitetsprylar jämfört med slit-och-släng-produkter.

Hållbarhet:

  • Återanvändning är bra för miljön!

Individualitet:

  • Om du köper begagnat ser inte du, ditt barn och ditt hem ut som alla andras.

Sälj igen!

  • Om du köper begagnat smart har du ofta möjlighet att sälja vidare igen till samma pris, vilket innebär att du kommit undan utan att egentligen ha betalat något alls!

Tips när du köper begagnade babyprylar:

Kolla skicket:

  • Visst slitage är naturligt när man köper begagnat, men innan köpet ska du försäkra dig om att allt fungerar och är komplett. Man ska aldrig köpa eller sälja vidare ett babyskydd som varit utsatt för en olycka.

Fokusera på kvalitet:

  • Begagnade prylar med bra kvalitet har ofta ett längre liv än slit-och-släng-prylar.

Kolla priset:

  • Jämför med vad produkten kostar som ny och vad andra säljer liknande prylar för. Att pruta är tillåtet, men ställ rimliga krav, både som säljare och köpare.

Metoden för analysen:

Shpock har listat 20 produkter som de flesta föräldrar köper inför barnets födelse och den närmaste tiden därefter. För de nya produkterna har populära och vanliga varumärken använts. Dessa har därefter jämförts med snittpriset på motsvarande produkter på Shpock. Bara produkter som bedömts vara i gott skick har tagits med i beräkningen. Hör av dig för en komplett lista över beräkningen.

Kontakta oss
Annette Karlberg Brand Manager Sweden, Shpock
Annette Karlberg Brand Manager Sweden, Shpock
Om Shpock - streetloppis i din mobil
  • BILDBANK - Logotyper & foton från Shpock

Shpock (SHop in your POCKet) är en streetloppis-app. Objekten sorteras efter din position, så att du kan bläddra igenom en mängd olika objekt för att upptäcka begagnade prylar i din närhet eller tjäna pengar genom att sälja dina saker du inte längre använder.

Shpock lanserades i september 2012 och har sedan dess laddats ner av över 50 miljoner användare från Storbritannien, Tyskland, Italien, Österrike, Sverige och Norge med miljontals annonser upplagda i appen.

  • BILDBANK - Logotyper & foton från Shpock