Skip to Content

Secondhand-bröllop trendar

Shpock: Alltfler köper secondhand inför bröllopet

När bröllopsklockorna ringer, rullar pengarna. Vissa bröllop kan gå loss på flera hundratusen, men alltfler inser att det finns pengar att spara om de kan tänka sig att köpa kläder, tillbehör eller festdekorationer begagnat. Att köpa secondhand är inte bara snällt för plånboken, utan även bra för miljön. En undersökning från Shpock visar att bröllopsklänningar på Shpock i snitt ligger ute strax under 1000-lappen. 

Inför årets bröllopssäsong ser Shpock en ökning i sökningar för produkter kopplade till bröllop.

”Secondhand har inte längre någon negativ klang, utan signalerar snarare en medvetenhet och känsla för kvalitet. Om man köper något begagnat av bra kvalitet finns det goda chanser att sälja vidare det åter en gång”, säger Annette Karlberg, ansvarig för Shpock i Sverige.

En analys av 25 000 bröllopsklänningar på Shpock (i och utanför Sverige) visar att:

  • Snittpriset ligger på 970 kr
  • Allra flest klänningar säljs under hösten, men även under våren är det en tydlig uppgång
  • En tumregel är att klänningar säljs för en tredjedel av inköpspriset

Spara mer pengar
Bröllopsklänningar är långt ifrån den enda möjligheten att spara stora pengar. Tiotusentals kronor kan sparas in på andra delar av ceremonin. Bröllopsdekorationer har blivit väldigt populära under de senaste åren och att köpa dessa begagnade är ett perfekt sätt att spara pengar.

”Dekorationerna har bara stått framme några timmar, har inget värde för ägarna när kvällen är slut och säljs oftast till en bråkdel av priset. Perfekt fyndläge!” säger Annette Karlberg.

Exempel på prylar som är fördelaktiga att köpa och sälja begagnat:

  1. Bröllopsdekorationer: ljushållare, stolsöverdrag, pompoms etc.
  2.  Bröllopskläder: klänning, kostym/smoking, skor, väskor, håraccessoarer etc.
  3. Festtillbehör: filtar, bekväma ballerinaskor (en dröm för gäster med ömma fötter), hattar, solglasögon etc.
  4. Accessoarer för att ta roliga kort: låtsasmustasch, fjäderboa, roliga glasögon och knasiga hattar.
Om Shpock - streetloppis i din mobil
  • BILDBANK - Logotyper & foton från Shpock

Shpock (SHop in your POCKet) är en streetloppis-app. Objekten sorteras efter din position, så att du kan bläddra igenom en mängd olika objekt för att upptäcka begagnade prylar i din närhet eller tjäna pengar genom att sälja dina saker du inte längre använder.

Shpock lanserades i september 2012 och har sedan dess laddats ner av över 50 miljoner användare från Storbritannien, Tyskland, Italien, Österrike, Sverige och Norge med miljontals annonser upplagda i appen.

  • BILDBANK - Logotyper & foton från Shpock