Skip to Content

Någons skräp, en annans skatt

– 57% slänger prylar istället för att skänka bort eller sälja

Streetloppisappen Shpock har gjort en undersökning som visar att mer än hälften av svenska folket väljer att slänga prylar istället för att sälja dem vidare eller skänka dem till någon som behöver dem. Värst är män i medelåldern.

Hela 65% av alla män slänger prylar som de inte längre behöver, mot 48% av alla kvinnor.  

Det är klart att det kan ta emot att sälja något för en hundring om man måste betala en annonskostnad. Särskilt om man bara vill bli av med prylen, utan att ta betalt. Vi tycker att det ska vara gratis att annonsera, säger Annette Karlberg, Brand Manager på Shpock.

Personer i åldersgruppen 18-34 är bäst på att sälja vidare prylar och är också den åldersgrupp som i högst utsträckning uppger att de passar på att rensa ut bland prylar när de har ont om pengar.

Unga människor verkar ha en lägre tröskel för att köpa och sälja begagnat. Förhoppningsvis är det en trend som de tar med sig upp i åldern även om deras egen ekonomi förbättras, så att vi alla bidrar till ett mer hållbart samhälle, säger Annette Karlberg.

Mycket oanvänt som inte tas tillvara

Shpocks undersökning visar även att många har saker hemma som de inte längre använder. Runt hälften uppger att de har kläder som de vuxit ur eller som de inte gillar längre.

Med tanke på hur kostsam klädproduktionen är både för miljön och för den egna plånboken är det synd att urvuxna kläder eller felköp bara blir liggande i folks garderober. Det tar bara 30 sekunder att lägga upp en annons på Shpock och det kan det ju vara värt för att få snurr på sina garderobslik, säger Annette Karlberg.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Ipsos med ett representativt urval i hela landet. 26-28 augusti har 1 000 personer i åldern 18-75 svarat på frågor kring hur ofta de rensar ut i sina förråd och hur de gör sig av med oanvända prylar.

Kontakta oss
Annette Karlberg Brand Manager Sweden, Shpock
Annette Karlberg Brand Manager Sweden, Shpock
Om Shpock - streetloppis i din mobil
  • BILDBANK - Logotyper & foton från Shpock

Shpock (SHop in your POCKet) är en streetloppis-app. Objekten sorteras efter din position, så att du kan bläddra igenom en mängd olika objekt för att upptäcka begagnade prylar i din närhet eller tjäna pengar genom att sälja dina saker du inte längre använder.

Shpock lanserades i september 2012 och har sedan dess laddats ner av över 50 miljoner användare från Storbritannien, Tyskland, Italien, Österrike, Sverige och Norge med miljontals annonser upplagda i appen.

  • BILDBANK - Logotyper & foton från Shpock